Wintervogels tekenen

doortje.NL Doortje van Dijk natuurillustrator verwonderaar kunstenaar

Publicatie op de website Vogelwerkgroep ’t Gooi & Omstreken:

Op 27 januari is de tweede tekenexcursie gehouden onder leiding van Johan de Koning, ditmaal naar de Flevolandse polder. Doortje van Dijk schreef het verslag van deze bijzondere excursie en voegde een collage van de resultaten bij.

Vriendelijke blik

“Kijk thuis met een vriendelijke blik naar je eigen werk”, waren de wijze en inspirerende woorden van Johan de Koning tijdens de tekenexcursie van augustus vorig jaar. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Want wat zijn we allemaal kritisch en streng voor onszelf. Komt het door het huidige digitale klimaat waarin alleen maar perfecte plaatjes het daglicht zien? Komt het omdat wij ons eigen werk vergelijken met de creatieve en artistieke kwaliteiten van onze idolen?

Wat wij vergeten is dat de prachtige schilderijen en tekeningen die wij kennen van de door ons bewonderde kunstenaars, het allerbeste werk is. Wij zien niet de worsteling van de kunstenaar en de mislukkingen halen de exposities in de galerieën en de musea niet. Daar waar amateurmuzikanten er vrolijk op los zingen en spelen voor een vriendelijk publiek, durven de amateur tekenaars en schilders amper een schetsje te laten zien. Waarom dat is, ben ik nog steeds niet helemaal achter. Door de vogeltekenexcursie heb ik daar gelukkig geen last meer van en werp ik dagelijks een schaamteloze én vriendelijke blik op mijn eigen werk. Een aanrader dus voor iedere vogelaar die overweegt om te gaan tekenen! Of zoals Johan het formuleert: “De excursie is niet alleen bedoeld voor ervaren tekenaars, maar ook voor vogelaars die deze manier van waarnemen en vastleggen eens willen uitproberen”.

Het rivieroeverreservaat de Blauwe Kamer, vlak onder de Grebbeberg zou het decor zijn voor de volgende vogeltekenexcursie onder leiding van Johan de Koning. Wandelen naar en vogels tekenen in de kijkhut en wat andere fraaie plekjes en na afloop opwarmen in het panoramarestaurant. “What’s not to like?’ zou ik in goed Nederlands zeggen. Maar op 27 januari stond de Blauwe Kamer onder water en was helaas niet toegankelijk. Het alternatieve programma was gelukkig net zo aantrekkelijk: eerst naar het Natuurbelevingscentrum Oostvaarders en daarna via de parkeerplaats van bezoekerscentrum De Trekvogel langs het Wilgenbos naar een kijkhut bij de Lepelaarsplassen.

Oostvaardersplassen

Vanuit het restaurant van de Oostvaarders is het al direct genieten van het prachtige uitzicht. Met een kopje thee of koffie onder handbereik is dit vogelkijken-super-de-lux. Als kers op de taart gaf Johan een inleiding met voorbeelden van vogeltekenaars wiens werk inmiddels in boekvorm is verschenen. Om niet “cold turkey” met pen en potlood aan de slag te gaan, deed Johan met ons een warming-up. Alle tekenaars kregen een Kaapse Kruisbes en in redelijk tempo tekenden wij de bes op vier verschillende manieren. Goed opgewarmd zochten wij een of twee verdiepingen hoger een lekker plekje op om te kijken en te tekenen. Op de tweede verdieping kon je ver kijken stonden de ramen open en op de eerste verdieping was het vijf-sterren-tekenen: warm, achter glas, tafeltje en stoeltje.

Lepelaarsplassen

De tweede locatie was en vogelkijkhut aan de rand van de Lepelaarsplassen en ook daar was het zeer comfortabel tekenen. Het was inmiddels prachtig weer geworden en met de extra telescopen van de werkgroep konden we alles prima zien.

En de vogels? Die waren er in overvloed: onder andere (nijl)ganzen, meerkoeten, watersnippen, aalscholvers, krakeenden, nonnetjes, en op de laatste locatie heel veel prachtige blauwe reigers.

Een kwestie van vaak doen

Ons gezelschap was grofweg op te delen in drie groepen: (1) vogelaars zonder tekenervaring, (2) vogelaars met tekenervaring en (3) tekenaars zonder vogelervaring. Zelf behoor ik tot die laatste groep en het viel mij direct op hoe goed de vogelaars uit de eerste groep naar de vogels keken. Goed kijken is het belangrijkste gereedschap wat je nodig hebt om een schets te maken. Goed tekenen is eigenlijk van ondergeschikt belang. Dat is een kwestie van vaak doen.

Eenmaal terug in De Trekvogel kwamen de tekeningen op tafel. Wat een genot om al die tekeningen te bekijken! Vaker doen? Zeker! Het enthousiasme is groot! Ik weet zeker dat een volgende tekenexcursie niet lang meer op zich laat wachten.

Klik hier voor de publicatie op de website van de Vogelwerkgroep ’t Gooi en Omstreken.

 

About the author

Mijn liefde voor, en kennis van de natuur deel ik graag met de mensen om mij heen. Door mensen dingen over de natuur te leren, wil ik de omgang van de mens met de natuur verbeteren; de natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren voor de natuur van vandaag en in de toekomst.

Related Posts