bio

Natuurmens

Als kind vertoefde ik in de jaren zeventig en tachtig uren langs de waterkant. In de Wilnisse polder is water genoeg. Water in de kleine slootjes tussen de weilanden, water in de ringvaart hoog boven de polder en het stromende water bij de gemalen en vaarten. De “Elf-Sloten-Tocht” zwemmen met alle kinderen uit de buurt. Varen in het troebele veenwater met enorme tractorbinnenbanden; de scherpe ventielen lieten grote striemen achter – maar daar lette je niet op. Van mijn opa leerde ik vissen en op jonge leeftijd kende ik alle vissen van het prachtige poldergebied. Aan en in het water genoot ik ook van reigers en roerdompen, van waterlelies en libellen, van sprintende hazen en grazende koeien. Die bewondering voor, en verwondering over de natuur is altijd gebleven.

Natuurillustrator

Inmiddels woon ik twintig jaar op de Gooise Heuvelrug. De Zuiderheide is mijn “achtertuin” waar ik dagelijks wandel, schilder, fotografeer en vogels spot. Na dertig jaar als PA en MVA in het bedrijfsleven (van profit tot non-profit), wilde ik niet alleen in mijn vrije tijd van de natuur en het landschap genieten. Mijn studentenjaren (1986-1992 Europese Studies – Spaans | Geschiedenis | Economie) liggen inmiddels ver achter mij en in 2012 begon ik aan de vierjarige opleiding Tuin- en Landschapsarchitectuur aan Van Hall Larenstein die ik in 2016 succesvol afgerond heb. Nu combineer ik deze kennis en ervaring om tevens beroepsmatig met de natuur en het landschap bezig te zijn. Als allround illustrator, landschapsontwerper en specialist visuele communicatie kan ik nu dagelijks deze lang gekoesterde wens letterlijk en figuurlijk vormgeven. De laatste jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld voor het maken van natuurillustraties.

Digitale gereedschappen

De digitale gereedschappen die ik gebruik zijn Illustrator, Photoshop, Indesign, Premiere Pro, AutoCAD, SketchUp en WordPress. Wilt u zelf (beter) leren omgaan met Illustrator, Photoshop, Indesign ben ik op uurbasis beschikbaar als helpdesk of op maat gesneden cursussen.

365 dagen minimaal één tekening per dag

Naast mijn opdrachten maak ik iedere dag een tekening of schilderij met mijn favoriete materialen; aquarelverf en inkt. De combinatie van digitale en analoge technieken zorgt voor unieke en authentieke beelden.

Natuurschetsen

Na de twee-jarige natuurgidsenopleiding van het IVN, ben ik sinds 2022 gediplomeerd natuurgids. Als onderdeel van de opleiding heb ik een Workshop Natuurschetsen opgezet. Deze workshop geef ik een aantal keer per jaar onder de vlag van het IVN en de rest van het jaar biedt ik deze aan via doortje.NL.

De natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen

Mijn liefde voor, en kennis van de natuur deel ik graag met de mensen om mij heen. Door mensen dingen over de natuur te leren, wil ik de omgang van de mens met de natuur verbeteren; de natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren voor de natuur van vandaag en in de toekomst.

Gooi & Eemlander, maart 2022

Het vluchtige van vogels vastgelegd

Doortje van Dijk doortje.NL Gooi en Eemlander Het vluchtige van vogels vastgelegd natuurillustraties natuurillustrator
Gooi & Eemlander, januari 2022

Nationale Tuinvogeltelling

doortje.NL Doortje van Dijk natuurillustrator verwonderaar kunstenaar vogels tellen
Geselecteerd uit 158 kunstenaars
Beste visualisering Integrale Opdracht Tuin- en Landschapsinrichting | Van Hall-Larenstein
Winnende posters VLUGP-AWARD
Winnende posters VLUGP-AWARD
prijsuitreiking IOT 2014 | Vlug P Award doortje.NL Doortje van Dijk natuurillustrator verwonderaar kunstenaar