doortje.NL natuurillustratie aquarel potlood kleine bonte specht vogeltekening vogelillustratie

Afgelopen weekend zag ik een paartje Kleine Bonte Spechten tijdens een vroege broedvogelmonitoringsessie op het landgoed ‘Einde Gooi’. Helaas geen camera of schetsboek bij me om dit paartje vast te leggen. Tijdens mijn wandeling vanochtend hoorde ik opnieuw het kenmerkende geluid van het roffelende mannetje. Het roffelen van de Kleine Bonte Specht is sneller en duurt langer dan het geroffel van de Grote Bonte Specht. Het duurde even voordat ik dit kleine vogeltje zag dat bijna onzichtbaar leek op de zwart-witte stam van de berk.

Gelukkig kon ik ‘m beter bekijken toen hij op de stam van een den ging zitten. Hij heeft de afmeting van een huismus en is de kleinste van de vijf spechten die we in Nederland hebben. De enige specht die ik nog nooit gezien heb, is de Middelste Bonte Specht. Met nog een groot aantal vroege broedvogelmonitoringsessie met doorgewinterde vogelaars voor de boeg, is de kans groot dat ik ook deze specht dit jaar nog tegenkom.

About the author

Mijn liefde voor, en kennis van de natuur deel ik graag met de mensen om mij heen. Door mensen dingen over de natuur te leren, wil ik de omgang van de mens met de natuur verbeteren; de natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren voor de natuur van vandaag en in de toekomst.

Related Posts