doortje.NL natuurillustratie aquarel potlood lieveheersbeestje veelstippig

Wie op Waarneming.nl of via de Obsidentify app zoekt naar ‘lieveheersbeestje’ komt maar liefst 46 soorten tegen. Meestal is de naam gebaseerd op het aantal stippen. Van twee tot vierentwintig stippen! En dan zijn er ook nog soorten met meer stippen, de ‘veelstippige of veelvlekkige’. Niet alleen het aantal stippen, maar ook de kleur van de stippen en de kleur van het schild zijn er in heel veel variaties. Bijvoorbeeld witte stippen op zwarte of rode schilden, of zwarte stippen op oranje schilden.

Dit exemplaar is het Veelstippig Aziatisch lieveheersbeestje dat in Europa is ingevoerd om plaagdieren (bladluizen, schildluizen, kevers) te bestrijden. In 2002 is het voor het eerst in Nederland gezien en inmiddels een van de algemeenste soorten geworden. Het bijzondere aan deze soort is, dat deze in allerlei kleurcombinaties kan voorkomen. Als het heet en droog is, krijgt het een effen roodoranje schild zonder stippen en als het heel koud en nat is, worden de zwarte stippen zo groot dat ze samenvloeien en het lieveheersbeestje helemaal zwart is.

Bron: Waarneming.nl

About the author

Mijn liefde voor, en kennis van de natuur deel ik graag met de mensen om mij heen. Door mensen dingen over de natuur te leren, wil ik de omgang van de mens met de natuur verbeteren; de natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren voor de natuur van vandaag en in de toekomst.

Related Posts