Broedvogelmonitoring in het Gooi

natuurmens natuurillustraties doortje.NL Doortje van Dijk broedvogelmonitoring Sovon

Een nieuw seizoen voor de broedvogelmonitoring (BMP) gaat bijna van start. Sinds 2020 doe ik via de Vogelwerkgroep het Gooi en Omstreken mee aan deze jaarlijkse telling. In De Korhaan van afgelopen winter heeft Hanneke Cusell hier een mooi artikel over geschreven. Wie de ‘snelle uitleg’ wil zien, kan de video van Sovon hieronder bekijken.

Samen met doorgewinterde vogelaars het veld in. Het ‘veld’ is een ruim begrip: landgoederen, polders, plassen en bossen. Meestal te voet, maar ook in fluisterbootjes en kano’s. Kijken, maar vooral goed luisteren! We brengen namelijk broedterritoria in beeld en die geven vogels aan door te zingen. Een half uur voor zonsopgang beginnen we, net als de vogels.

Als waarnemer voor het Broedvogel Monitoring Project (BMP) lever je een waardevolle bijdrage aan het volgen van de aantallen en verspreiding van broedvogels in Nederland. Het aantal bezoeken dat je aan een gebied brengt, hangt af van de selectie van soorten (BMP-typen) en van het biotoop. Het gaat om minimaal vijf en maximaal twaalf bezoekronden in het voorjaar.

Dit zijn inspirerende uren waarin ik me een voel met de natuur. Als ik in mijn atelier aan het werk ben en mijn ogen dicht doe, kan ik zo weer naar die plekken toe. Ze voeden mijn creatieve energie en versterken mijn band met het landschap.

natuurillustratie doortje.NL bergeend
About the author

Mijn liefde voor, en kennis van de natuur deel ik graag met de mensen om mij heen. Door mensen dingen over de natuur te leren, wil ik de omgang van de mens met de natuur verbeteren; de natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren voor de natuur van vandaag en in de toekomst.

Related Posts