De afgelopen tijd heb ik het beeld dat je in november en december geen bloeiende bloemen tegenkomt behoorlijk moeten bijstellen. In De Grote Ratelaar (het afdelingsblad van de KNNV afdeling Gooi en IVN afdeling Gooi en omstreken) leg ik in tekst en beeld uit waarom.

Laatbloeiers
Bij de donzige klaproos in mijn voortuin zie ik dat ze bijna het hele jaar bloemen geven, net zoals de (Canadese) fijnstraal met z’n gele  bloemetjes en kleine pluizenbolletjes. Maar bij het zien van de grote gele bossen bezemkruid langs het fietspad bij het Laarder Wasmeer, viel mijn oog op steeds meer ‘bloeiend spul’. Langs hetzelfde fietspad, stond ook het duizendblad nog volop in bloei en tussen het gras ontdekte ik de kleine lila-blauwe bloemetjes van het zandblauwtje. Op weg naar de supermarkt staat in het gras bloeiende (kleine) ooievaarsbek en langs de randen in de steegjes bloeit de zwarte nachtschade. De witte bloemetjes met hun felgele helmhokken lijken op schemerlampjes en er hangen groene tot donkerpaarse glanzende bessen in.

Meten is weten
Nieuwsgierig geworden door deze waarnemingen, keek ik op de websites die meestal raadpleeg bij dit soort vragen; ‘Flora van Nederland’ (FvN) en Waarneming.nl (WN). Op FvN zocht ik op wat de ‘normale bloeitijd’ is en op WN checkte ik per plant of er buiten de normale bloeitijd waarnemingen (inclusief foto’s) waren ingevoerd. Was erg verbaasd over de uitkomst. Niet alleen dat de ‘normale bloeitijd’ veel langer en vaak later was, maar ook je veel planten het hele jaar door bloeiend zou kunnen aantreffen. In de uitkomsten van mijn mini-steekproef is te zien dat het duizendblad, kleine ooievaarsbek en (Canadese) fijnstraal eigenlijk maar één maand van het jaar niet bloeien. Het zandblauwtje is met ‘maar’ zeven maanden bloeiend de hekkensluiter in dit rijtje.