Practicum Bodemkunde | Grote Ratelaar 2022

Grote Ratelaar | contactblad IVN GOOI & KNNV GOOI | januari 2022

Na maanden lessen via Zoom, mochten we eindelijk weer samen het veld in. Hoewel de Zoom-les over bodemkunde interessant was, kwam het échte begrip en het plezier voor mij pas toen we begonnen te graven bij de zandverstuiving bij ’t Bluk. We gingen de theorie in de praktijk letterlijk én figuurlijk tot op de bodem uitzoeken.
Een van mijn groepsgenoten had een groot vel aquarelpapier meegenomen en ik had vulpen en potlood bij de hand voor de (aan)tekeningen. Behalve dat ik graag foto’s maak, is het maken van (aan)tekeningen voor mij een prettige manier om de aangeboden stof (theorie en praktijk) tot mij te nemen.
Na de lessen kijk ik deze na, vul ze aan en kleur ze in. Voor de bodemkunde had ik in het veld het materiaal van de bodemlagen gebruikt om ze ter plekke in te kleuren. Thuis heb ik met aquarelverf deze bodemkleuren na te bootsen. Rechtsonder zie je de ‘bodemvlekken’ van het materiaal wij met een grondboor naar boven haalden om een bodemprofiel te vast te kunnen stellen (A-E-B-B-C).

Het zal nog heel wat studie kosten om de Gooise geologische geschiedenis een beetje onder de knie te krijgen, maar deze dag is een mooi begin.

 

About the author

Mijn liefde voor, en kennis van de natuur deel ik graag met de mensen om mij heen. Door mensen dingen over de natuur te leren, wil ik de omgang van de mens met de natuur verbeteren; de natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren voor de natuur van vandaag en in de toekomst.

Related Posts