bio

Natuurmens

Als kind vertoefde ik in de jaren zeventig en tachtig uren langs de waterkant. In de Wilnisse polder is water genoeg. Water in de kleine slootjes tussen de weilanden, water in de ringvaart hoog boven de polder en het stromende water bij de gemalen en vaarten. De “Elf-Sloten-Tocht” zwemmen met alle kinderen uit de buurt. Varen in het troebele veenwater met enorme tractorbinnenbanden; de scherpe ventielen lieten grote striemen achter – maar daar lette je niet op. Van mijn opa leerde ik vissen en op jonge leeftijd kende ik alle vissen van het prachtige poldergebied. Aan en in het water genoot ik ook van reigers en roerdompen, van waterlelies en libellen, van sprintende hazen en grazende koeien. Die bewondering voor, en verwondering over de natuur is altijd gebleven.

Het VERHALENDE landschap

Inmiddels woon ik vijfentwintig jaar op de Gooise Heuvelrug. De Zuiderheide is mijn “achtertuin” waar ik dagelijks wandel, schilder, fotografeer en vogels spot. Na dertig jaar als PA en MVA in het bedrijfsleven (van profit tot non-profit), wilde ik niet alleen in mijn vrije tijd van de natuur en het landschap genieten. Mijn studentenjaren (1986-1992 Europese Studies – Spaans | Geschiedenis | Economie) liggen inmiddels ver achter mij en in 2012 begon ik aan de vierjarige opleiding Tuin- en Landschapsarchitectuur aan Van Hall Larenstein die ik in 2016 succesvol afgerond heb.

Het ‘verhalende landschap’ fascinerende mij het meest. Wat doet het landschap met de mensen, wat doen de mensen met het landschap? Welke invloed heeft de bodem op de flora en fauna? In deze verhalen kon ik mij helemaal verliezen. Als landschapsontwerper leer je hoe deze verhalen en je ontwerpen het beste kunt presenteren en comprimeren. Bij de presentatie van een masterplan (meestal een grote A0 of A1 poster) laat je een jouw visie zien voor de inrichting en ontwikkeling van het gebied. Je vertelt het verhaal aan de hand van historische kaarten, groenvoorzieningen, infrastructuur en waterbeheer en licht je achterliggende keuzes toe, zoals duurzaamheid, esthetiek en gebruiksgemak. Je artist impressions en schetsen geven een duidelijk en overtuigend beeld van hoe jouw ontwerp waarde toevoegt aan het gebied.

STADSNATUUR-illustraties met een VERHALEND en EDUCATIEF karakter

Natuur om de hoek, is ook natuur in de stad

Vanaf 2025 kies ik een nieuwe richting in mijn werk als natuurillustrator. Waar ik mij tot nu toe richtte op algemene natuurillustraties, ga ik mij specialiseren in natuurillustraties voor stadsnatuur. Net zoals Jeroen Helmer, die prachtige illustraties maakt van natuur in ‘buitengebieden’ (lees zijn boek Wildernis in eigen land!!), ga ik hetzelfde doen voor de unieke natuur binnen onze dorpen en steden; de natuur om de hoek.

De natuur in de stad verdient meer aandacht. Stadstuinen, groene daken, parken, geveltuinen, stadsbomen en zelfs de kleinste groene hoekjes bieden een schat aan biodiversiteit. Deze plekken zijn niet alleen essentieel voor planten en dieren, maar ook voor mensen. Ze dragen bij aan een leefbare, gezonde stad en vormen een bron van inspiratie, rust en verbinding met de natuur. Door deze stadsnatuur in duidelijke, herkenbare en aantrekkelijke illustraties te vangen, kunnen we de waarde ervan beter communiceren en inzichtelijk maken.

Waarom STADSNATUUR-illustraties?

Bewustwording: Mensen inspireren om stadsnatuur te zien, te waarderen en te beschermen.
Educatie: Natuur in de stad uitleggen, van bijenhotels en geveltuinen tot regenwateropvang, hitte-stress en ecologische verbindingszones.
Visualisatie: Groene initiatieven en plannen helder in beeld brengen voor beleid, ontwerp en communicatie.

Maatschappelijke betrokkenheid
Natuurschetsen

Na de twee-jarige natuurgidsenopleiding van het IVN, ben ik sinds 2022 gediplomeerd natuurgids. Als onderdeel van de opleiding heb ik een Workshop Natuurschetsen opgezet. Deze workshop geef ik een aantal keer per jaar onder de vlag van het IVN en de rest van het jaar biedt ik deze (op verzoek) aan via doortje.NL.

De natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen

Mijn liefde voor, en kennis van de natuur deel ik graag met de mensen om mij heen. Door mensen dingen over de natuur te leren, wil ik de omgang van de mens met de natuur verbeteren; de natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren voor de natuur van vandaag en in de toekomst.

Grote Ratelaar, juli 2024
Interview Grote Ratelaar natuurillustrator Doortje van Dijk door Kim Boeijen
Gooi & Eemlander, maart 2022

Het vluchtige van vogels vastgelegd

Doortje van Dijk doortje.NL Gooi en Eemlander Het vluchtige van vogels vastgelegd natuurillustraties natuurillustrator
Gooi & Eemlander, januari 2022

Nationale Tuinvogeltelling

doortje.NL Doortje van Dijk natuurillustrator verwonderaar kunstenaar vogels tellen
Geselecteerd uit 158 kunstenaars
Beste visualisering Integrale Opdracht Tuin- en Landschapsinrichting | Van Hall-Larenstein
Winnende posters VLUGP-AWARD
Winnende posters VLUGP-AWARD
prijsuitreiking IOT 2014 | Vlug P Award doortje.NL Doortje van Dijk natuurillustrator verwonderaar kunstenaar